LAKE VOSTOK

19st teckningar i blyerts, gouache, akryl. Mått: 21×30 – 80x85cm. Videoverk 8min. Separatutställning på Verkstad: rum för konst, 2013.

Lake Vostok befinner sig djupt under Antarktis vita istäcke. Sjön har legat gömd i ett kompakt mörker i miljontals år men nu har förseglingen brutits. Vad kommer man att finna under ytan? I detta verk utgår jag från vetenskapliga upptäckter och skapar en mytvärld kring Lake Vostok och mörkret som innesluter den. Det blir en vandring från dolda platser i det inre till kosmos stora mörker och ensamhet. Installationens olika delar ska läsas ihop där de enskilda delarna tillsammans bildar en större och mer komplex helhet. Man kan jämföra mitt arbetssätt med den vetenskapliga termen emergens, där en kedja av händelser är beroende av varandra och interaktionen är det centrala. Ett exempel på emergens är hur snöflingan konstrueras. I videoverket Emergent patterns, when small parts create a complex whole kan man se en snöflinga uppträda för att och sedan transformeras in i en annan. Ett klipp från videon finns på:

https://vimeo.com/128178925