THE VEGETABLE LAMB and other ravishing stories from the past

Installation med teckningar och objekt. Separatutsällning på Uppsala konstmuseum, 2009. KIM? Contemporary Art Centre, Riga, 2011. Galleri Box, Göteborg, 2011

Det sägs att The Vegetable Lamb växte från marken från sin navel och var oförmögen att flytta sig från sin plats. Det livnärde sig endast på det gräs som växte på marken runt dess fötter och när det tog slut svalt det ihjäl. En förklaring bakom myten är att den förväxlats med kinesiska hundskulpturer tillverkade av ormbunke. När upptäcktsresande från Europa kom till Indien för att söka efter The Vegetable Lamb hittade de bara vad som sades vara torkade exemplar och tog då med dessa med hem till Europa. I slutet av 1600-talet fick historien plötsligt ett abrupt slut när den väl ansedde Sir Hans Sloane avslöjade Vegetable Lamb som en bluff. Djurets ben bestod av ormbunkens stammar och dess päls av ormbunksrhizomet från Cibotium barometz.